Vacogva húzod összébb magad, miközben érzed, hogy a hátadon lassan felkúszik a hideg. Összefonod a karjaidat is magad előtt, és szorosan összeszorítod a fogadat, nehogy összekoccanjanak a fogaid. Arra gondolsz, milyen messze van még az otthonod, de olyan jó lenne már egy kis meleg. Akár egy forró tea is megtenné…
Hazánkban sokféle teát lehet kapni az előre legyártottól a valódi gyógynövényekig vagy a filteresektől a komolyabb tealevelekig és leforrázott gyümölcsökig. Mindegyiknek megvan a maga ízvilága és mindegyiket más-más időszakokban isszuk szívesen.
Talán még egy előre palackozott teát a forró nyári napokon örömmel fogyasztunk, addig egy hűvösebb napon még a gondolattól is kiráz minket a hideg, hogy megigyuk. De akkor mi a helyzet, ha beköszönt az ősz, és valami igazán melegre vágyunk?
A választék még ilyenkor is bőséges. Mindenféle teák tűnnek fel a reklámokban a klasszikus fekete vagy citromos teától a különleges joghurtosokig. Ma már bármilyen filteres teát beszerezhet bárki a legközelebbi üzletben viszonylag olcsó áron. De mi a helyzet, ha valaki nem csak finomat, hanem egészségeset is szeretne inni?
Ezekre az esetekre ott vannak a különféle teafüvek és gyümölcsök, melyek forrázatából még édesítőszer és citrom nélkül is hihetetlenül finom teák készíthetőek. Persze az árak itt is változóak, hiszen a kertből leszedett diófa- vagy csalánlevéltől a különféle teakülönlegességekig a határ a csillagos ég. Ám az egyszerű, könnyen beszerezhető levelekből is nagyon finom tea készíthető, melyek kitűnőek sokféle egészségügyi problémára.
Íme néhány:
Borsmenta
A borsmenta tea már az illatáról is könnyedén felismerhető, hiszen kellemesen mentolos, amibe szívesen szippant bele az ember egy kisebb–nagyobb meghűlés közepén, mivel a borsmenta levele illóolajat; mentolt, mentont, mentofuránt, cseranyagokat, és flavonoidokat tartalmaz.
És hogy mi mindenre jó?
Emellett önmagában is nagyon ízletes tea mindenféle ízesítőszertől mentesen. A leheletet pedig olyannyira felfrissíti, hogy bármikor készen állhatsz egy finom csókra.
Csalán
A csalán az egyik legutálatosabb növényünk a nagy erdei és mezei túrázások alkalmával, azonban ne legyünk olyan szigorúak ezzel a növénnyel, ugyanis a csípése jót tesz az ízületeinknek és forrázatként is rengeteg gyógyhatása ismert, és emellett még rettentő finom tea is készülhet belőle.
A csalánt egy vitaminbombának is nevezhetnénk, mivel tele van vitaminokkal, legfőképpen C-, B-, K-, U-vitaminnal és A-provitaminnal, valamint magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik, kiváló vasforrás és magnézium, cink, klorofil, glukokinin, karotionid, flavonoid is megtalálható benne, ami nagyon fontos az emberi szervezetnek.
De mi mindenre jó a csalán forrázat?
Emellett pedig a csalánforrázat jó a fejbőrre alkalmazva minden mosásnál. Ápolja a hajat és a fejbőrt, korpásódás ellen kiváló, és a haj a rendszeres használat után visszakapja régi fényét.
Szőlőmag
A szőlőmagból készült őrleménynek sok jótékony hatása van, emellett nagyon finom, és a teán kívül még sokféleképpen felhasználható. Sokan müzlibe vagy joghurtba teszik reggelente, de akadnak olyanok, akik turmixokba keverik bele, mindenesetre a lehetőségek tárháza végtelen.
Többek közt mi mindenre jó?
Huszti Bettina
újságíró
Módosítás: (2014. október 01. szerda, 09:30)